Naar boven ↑

Update

Nummer 1, 2016
Uitspraken van 04-01-2016 tot 08-01-2016
Redactie: mr. F.M.H. Hoens.

Rechtspraak
Graag wijzen wij u alvast op de volgende uitspraken.

Ongeldige overdracht door beheersexecuteur. Betrokken notarissen berispt
Hof Arnhem-Leeuwarden oordeelde op 6 oktober 2015 (ERF 2015-0338) in deze zaak dat kopers hadden moeten twijfelen of de verkopende executeur wel bevoegd was. De overdracht bleek ongeldig. Op 22 december 2015 heeft de hoogste tuchtrechter de notarissen die de koop en levering faciliteerden, berispt (ERF 2016-0004). De notarissen hadden in dit geval nader onderzoek moeten doen naar de bevoegdheid van de executeur. Er waren immers signalen dat de verkoop wellicht niet nodig was om de schulden van de nalatenschap te kunnen voldoen (art. 4:147 lid 1 BW).

Onderhandse schuldigerkenningen vervallen? Strekking ‘ter zake des doods’
Een ‘schenking ter zake des doods’ vervalt door het overlijden van de schenker, als de schenking dan nog niet is uitgevoerd en de schenking niet bij notariële akte is vastgelegd (art. 7:177 BW). Rechtbank Den Haag (ERF 2016-0012) moest in dit verband beoordelen of onderhandse schuldigerkenningen van erflaatster de strekking hadden ‘ter zake des doods’. De rechtbank kijkt naar de omstandigheden van dit geval en concludeert dat die strekking aanwezig is en de schenkingen zijn vervallen.

Buitentestamentaire verklaringen en uitleg testament
Wat als de notaris de uiterste wil van de testateur ongelukkig formuleert en de notaris na het overlijden ter verduidelijking aangeeft wat erflater exact aan de notaris heeft verklaard? In hoeverre kan die buitentestamentaire verklaring van erflater een rol spelen bij de uitleg van het (woordelijk duidelijke) testament? Volgens Rechtbank Amsterdam (ERF 2016-0015) zet de verklaring het testament wel degelijk in een ander daglicht.

Maar er is meer, waarvoor wij u verwijzen naar de overige oogst.

Inzenden eigen rechtspraak
Beschikt u zelf over een nog niet gepubliceerde uitspraak die relevant is voor de erfrechtpraktijk en rechtsontwikkeling, klik dan hier om de geanonimiseerde uitspraak in te zenden.

Vragen of opmerkingen
Mocht u vragen of opmerkingen hebben over deze nieuwsbrief, dan kunt u mailen naar erf-updates@budh.nl.

Met vriendelijke groet,

Redactie ERF Updates

Hof

Rechtbank