Naar boven ↑

Update

Nummer 19, 2017
Uitspraken van 11-09-2017 tot 18-09-2017
Redactie: mr. F.M.H. Hoens.

Rechtspraak
Graag wijzen wij u alvast op de volgende uitspraken.

Voorhuwelijkse kwijtschelding onder uitsluitingsclausule. Welk effect heeft de uitsluitingsclausule?
Neemt u een verkoop of verdeling onder (gelijktijdige) kwijtschelding van de (gehele of gedeeltelijke) koopsom of overbedelingsvordering in gedachten. En stel dat de kwijtschelding onder uitsluitingsclausule plaatsvindt. Kleeft de clausule dan aan het verkregen goed of aan de kwijtgescholden waarde? In 2015 heeft de Hoge Raad bevestigd dat het goed privé kan blijven, vanuit de gedachte van een samenstel van rechtshandelingen en zaaksvervanging. Op 8 september jongstleden heeft de Hoge Raad (ERF 2017-0185) nog een paar knopen doorgehakt rondom dit thema: de verhouding met artikel 3:186 lid 2 BW en de voorhuwelijkse kwijtschelding.

Onoorbare testamentaire beschikkingen versus ministerieplicht notaris
Bij ongebruikelijke wensen van een testateur komt soms de vraag op of deze in strijd zijn met bijvoorbeeld de goede zeden. Dat kan de notaris voor een dilemma plaatsen, gelet op de ministerieplicht. In de casus van ERF 2017-0187 had de notaris haar diensten verleend, maar zich terdege rekenschap gegeven van het mogelijke pijnpunt. Zij had de testateur hierop gewezen en er melding van gemaakt in de akte. Van onzorgvuldig, onrechtmatig handelen was in dat geval geen sprake, volgens de rechtbank.

Nogmaals zuiver aanvaarden door gedragingen
Door de wijziging van artikel 4:192 BW op 1 september 2016 is het aantal gedragingen dat leidt tot zuivere aanvaarding van een nalatenschap, beperkt. De casus van ERF 2017-0194 speelt nog onder het oude recht. De erfgenaam werd door haar stiefbroer het vuur aan de schenen gelegd. Was haar beneficiaire aanvaarding van moeders nalatenschap wel geldig? Of had ze zuiver aanvaard door moeders mobiele telefoon te gebruiken, een ‘notarisboeket’ van de ervenrekening te betalen, evenals het dinertje met intimi na afloop van de crematie? En zo niet, had zij als vereffenaar dan niet een faux pas gemaakt, waardoor zij in privé aansprakelijk was voor de nalatenschapsschulden?

Maar er is nog meer. Wij verwijzen u graag naar de overige oogst.

Inzenden eigen rechtspraak
Beschikt u zelf over een nog niet gepubliceerde uitspraak die relevant is voor de erfrechtpraktijk en rechtsontwikkeling, klik dan hier om de geanonimiseerde uitspraak in te zenden.

Vragen of opmerkingen
Mocht u vragen of opmerkingen hebben over deze nieuwsbrief, dan kunt u mailen naar erf-updates@budh.nl.

Met vriendelijke groet,

Redactie ERF Updates

Hoge Raad

Hof

Rechtbank