Naar boven ↑

Update

Nummer 7, 2020
Uitspraken van 20-03-2020 tot 01-04-2020
Redactie: mr. F.M.H. Hoens.

Rechtspraak
Graag wijzen wij u alvast op de volgende uitspraken.

Verwerping nalatenschap een schenking?
Moeder heeft in een ver verleden de nalatenschap van haar echtgenoot verworpen. De verwerping maakte onderdeel uit van een uitgebreider fiscaal advies aan haar, teneinde moeder zelf de nodige financiële middelen te verschaffen. Bij moeders overlijden rijst – in het kader van de legitieme portie – de vraag of moeder door de verwerping aan de kinderen heeft geschonken. Het hof miste de bevoordelingsbedoeling. De Hoge Raad wijst het cassatieberoep hiertegen af (art. 81 Wet RO) (ERF 2020-0065).

Onjuiste titelvermelding na verdeling nalatenschap
Ook in de casus van ERF 2020-0067 wordt een ver verleden opgerakeld. In 1955 is de woning uit de nalatenschap van overgrootvader toegedeeld aan zijn echtgenote. Als zij in 1994 de woning vervreemdt, vermeldt de notariële leveringsakte ten onrechte dat de echtgenote in 1955 enig erfgenaam was. Een achterkleinkind rekent dit de notaris aan. De tuchtrechter vindt dit verwijt terecht, ook al had de onjuiste titelvermelding geen invloed op de rechtsgeldigheid van de levering in 1994.

Vereffening, huwelijksgemeenschap en twee kapiteins
Als de vereffening van de nalatenschap samenloopt met een huwelijksgemeenschap, kunnen er twee kapiteins op één schip zijn. Zo ziet in de casus van ERF 2020-0068 de benoemde vereffenaar in de nalatenschap de langstlevende echtgenote naast zich, die door de wettelijke verdeling bovendien volkomen haar eigen gang kan gaan. De vereffenaar verzoekt om vereffening van de huwelijksgemeenschap.

Verzorgingsvruchtgebruik langstlevende en verzorgingsbehoefte volgens erflater
Voor het verzorgingsvruchtgebruik van artikel 4:30 BW is een zekere verzorgingsbehoefte vereist. Rechtbank Den Haag hecht in de casus van ERF 2020-0072 onder meer aan het feit dat erflater naar eigen zeggen in de behoefte van zijn echtgenote heeft voorzien door middel van een geldlegaat.

Maar er is meer. Wij verwijzen u naar de overige oogst.

Inzenden eigen rechtspraak
Beschikt u zelf over een nog niet gepubliceerde uitspraak die relevant is voor de erfrechtpraktijk en rechtsontwikkeling, klik dan hier om de geanonimiseerde uitspraak in te zenden.

Vragen of opmerkingen
Mocht u vragen of opmerkingen hebben over deze nieuwsbrief, dan kunt u mailen naar erf-updates@budh.nl.

Met vriendelijke groet,

Redactie ERF Updates