Naar boven ↑

Update

Nummer 23, 2021
Uitspraken van 29-10-2021 tot 11-11-2021
Redactie: mr. F.M.H. Hoens.

Geacht VEAN-lid,

Hierbij ontvangt u een nieuwe VEAN ERF Update.

Rechtspraak
Graag wijzen wij u alvast op de volgende uitspraken.

Gebak en cadeaubonnen van erflaatsters rekening doen de beneficiaire erfgenaam niet de das om
Heeft de zoon van erflaatster haar nalatenschap zuiver aanvaard door van haar rekening gebak en cadeaubonnen te betalen voor verzorgend personeel? De rechtbank en het hof rekenen het de zoon niet zwaar aan. De Hoge Raad kan met dit milde oordeel goed leven (ERF 2021-0321). Uit gedragingen van een erfgenaam mag niet te snel worden afgeleid dat deze de bedoeling heeft de nalatenschap zuiver te aanvaarden. Dat geldt zowel voor als na de wijziging van artikel 4:192 BW in september 2016.

Testamentaire niet-opeisbaarheidsclausule en gewijzigde volgorde van inkorting zet legitimarissen klem
In de casus van ERF 2021-0309 moeten de legitimarissen wachten op hun geld tot de partner van vader is overleden (art. 4:82 BW). Aan het legaat aan een derde kunnen zij niet tornen, ook al levert inkorting bij de partner de legitimarissen vooralsnog niets op.

Radartestament, huwelijksgemeenschap en overdrachtsbelasting
Wat is het lot van de huwelijksgemeenschap als een echtgenoot overlijdt en de langstlevende echtgenoot op grond van een ‘Radartestament’ (enig) erfgenaam onder ontbindende voorwaarde (bezwaarde) is? Deze vraag kan relevant zijn in het kader van de overdrachtsbelasting (art. 3 WBR). Volgens de rechtbank is de huwelijksgemeenschap bij het eerste overlijden definitief verdwenen (ERF 2020-0296). In hoger beroep oordeelt Hof Arnhem-Leeuwarden dat de huwelijksgemeenschap blijft bestaan tijdens het bewaar (ERF 2021-0311). Zowel de bezwaarde als de verwachters zijn daartoe (voorwaardelijk) gerechtigd.

Uitleg testamentaire opeisbaarheidsgronden onderbewindstelling, curatele en opname in verpleeginstelling. Materieel vervuld.
Stiefmoeder is niet onder bewind of onder curatele gesteld en woont niet in een verpleeginstelling. Stiefmoeder redt zich daarentegen met een levenstestament en woont in een mantelzorgwoning met intensieve zorg. Hof Amsterdam (ERF 2021-0331) stelt de situatie materieel gelijk aan curatele, bewind en opname in een verpleeghuis, zodat de erfrechtelijke vorderingen van de kinderen op stiefmoeder opeisbaar zijn op grond van vaders testament.

Maar er is meer, waarvoor wij u verwijzen naar de overige oogst op de website.

Vragen of opmerkingen
Mocht u vragen of opmerkingen hebben over deze nieuwsbrief, dan kunt u mailen naar erf-updates@budh.nl.

Met vriendelijke groet,

Redactie ERF Updates

Hoge Raad

Hof

Rechtbank